Adakah Ekonomi Gig Menjadi Norma Kelas Pekerja Baharu?

Posted on 10 Apr 2022
Adakah Ekonomi Gig Menjadi Norma Kelas Pekerja Baharu?

Ia tidak pernah lebih jelas: Pekerja pejabat hari ini sedang mencari perubahan drastik. Ekonomi gig, yang mendapat populariti pada tahun 2008–2009 apabila krisis kewangan memaksa ramai individu menggunakan tenaga kerja berasaskan tugas, telah menjadi laluan kerjaya yang sangat diidamkan. Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif platform untuk pekerja gig, peralihan persepsi terhadap ekonomi gig ini tidak mengejutkan, memandangkan ia menawarkan fleksibiliti, gaji yang mantap, pelbagai tugas dan tiada bos. Sama ada seseorang individu ingin menambah pendapatan isi rumah mereka atau beralih sepenuhnya daripada kesibukan seharian di pejabat, ekonomi gig boleh menjadi pilihan yang tidak terikat untuk mencapai kedua-dua matlamat ini.


Kerja gig boleh menjadi batu loncatan untuk individu yang ingin memperoleh pendapatan tambahan. Mereka boleh menambah dan mempelbagaikan pendapatan dengan tugas yang mereka nikmati, pada kadar yang mereka tetapkan, mengikut jadual yang mereka tentukan.
 

Ketika wabak Covid-19 semakin merebak dan banyak majikan terpaksa mengecilkan saiz, ramai individu telah merasai ekonomi gig ketika mereka cuba mencari jalan dan bertahan daripada gangguan besar-besaran terhadap kehidupan dan akaun bank mereka. Dengan vaksin yang membolehkan orang ramai kembali bekerja di pejabat, ramai individu yang sama teragak-agak. Apa yang menanti ramai daripada mereka di pejabat ialah jadual rejimen, senarai projek yang tidak berkesudahan, bos atau rakan sekerja yang temperamental dan mungkin juga perjalanan yang panjang. Perkara yang mereka alami sepanjang tahun lalu ialah gaya hidup yang fleksibel dan keseimbangan kerja-kehidupan yang mereka tidak pernah alami sebelum ini. Kerja gig yang menyelamatkan rumah mereka dan meletakkan makanan di atas meja mereka kini adalah apa yang mereka mahukan — bukan apa yang mereka perlukan.

Mereka yang terbuka untuk kembali ke pekerjaan pejabat mungkin sukar untuk mendapatkan jawatan yang memberi mereka gaji yang setara dengan apa yang mereka buat sebelum pandemik. Majikan berhati-hati dengan perbelanjaan, boleh difahami, dengan sesetengahnya mungkin mengambil kesempatan daripada sekumpulan besar calon yang terdesak untuk bekerja. Ramai daripada calon ini juga beralih kepada kerja gig untuk menambah gaji yang lebih rendah supaya mereka dapat membiayai gaya hidup pra-pandemik yang telah mereka lewatkan.

Sama ada pekerja berhasrat untuk kembali ke pejabat atau tidak selepas wabak, ramai yang telah menemui keseimbangan kehidupan kerja buat kali pertama. Mereka kini memahami bahawa kerja bebas adalah mungkin dan mampan. 

Terdapat juga perubahan yang luar biasa — dan ironis — terhadap evolusi kelas pekerja ini, dengan ekonomi gig juga terbukti menjadi aset berharga kepada majikan sendiri. Sambil mereka membuka semula dengan berhati-hati dan kembali ke perniagaan seperti biasa, mereka memanfaatkan khalayak pekerja gig yang popular ini untuk mengisi peranan penting dan menyelesaikan tugas yang biasanya dilakukan oleh pekerja sambilan atau sepenuh masa. Perniagaan boleh mencari pekerja gig dalam pelbagai bidang, daripada pekerjaan berasaskan paip dan pembinaan kepada perkhidmatan acara dan pemasaran.

Untuk perniagaan kecil dan sederhana, faedah ekonomi gig boleh menjadi lebih ketara. Belanjawan dan kakitangan mereka yang lebih kecil bermakna pekerja gig boleh mengisi peranan penting, daripada perkhidmatan pembersihan untuk lokasi bricks and mortar mereka kepada profesional IT yang boleh membantu mereka menyelesaikan masalah teknikal apabila ia timbul.

Semua yang dikatakan, persoalannya menjadi: Adakah ekonomi gig akan menjadi norma baharu untuk pendapatan? Adakah cukup profesional membuat peralihan yang kita lihat perubahan seismik dalam pekerja pejabat berbanding pekerja gig? Dan adakah majikan mempunyai kakitangan yang lebih kecil kerana mereka memanfaatkan pekerja gig yang boleh membantu mengurangkan kos mereka? 

Ekonomi gig mengalami pertumbuhan 33% pada tahun 2020 dan berkembang lebih cepat daripada ekonomi AS secara keseluruhan. Kira-kira 1.1 bilion pekerja gig atas permintaan wujud di seluruh dunia, dan 2 juta pekerja gig baharu muncul di AS pada 2020 sahaja. Statista menganggarkan bahawa menjelang 2027, kira-kira separuh daripada penduduk AS akan terlibat dalam kerja gig. Hari ini, 35% pekerja AS terlibat dalam ekonomi gig atas permintaan. 

Bagi sesetengah orang, kerja gig mungkin kelihatan tidak memuaskan atau biasa tanpa adrenalin untuk mencapai kejayaan korporat, memperoleh kenaikan pangkat atau melihat projek bajet tinggi membuahkan hasil. Tetapi apa yang ditawarkannya sebaliknya ialah keupayaan untuk mempelbagaikan aliran pendapatan anda, berkecimpung dalam apa jua tugas yang diminati dan membolehkan anda menambah kelainan pada rutin harian anda. Sebagai contoh, individu yang berorientasikan perkhidmatan mungkin menawarkan perkhidmatan pembersihan rumah pada waktu pagi. Seorang penulis bebas mungkin mengembangkan portfolio perkhidmatan mereka untuk memasukkan segala-galanya daripada artikel ciri kepada kapsyen media sosial yang pendek dan menarik. Bagi pekerja gig, adalah mungkin untuk meningkatkan hasil hanya dengan mempelbagaikan tawaran perkhidmatan mereka. 

Pastinya, cabaran wujud dalam semua aspek kehidupan dan dalam semua aspek pekerjaan. Ini tidak berbeza dengan pekerja yang mengambil bahagian dalam ekonomi gig. Salah satu cabaran ini ialah menunjukkan kebolehan mereka. Tanpa portfolio, saya mencadangkan pekerja gig menggunakan rujukan dalam bentuk ulasan positif di laman web mereka atau platform gig. Selain itu, adalah bijak untuk sentiasa meletakkan langkah terbaik anda ke hadapan, yang bermaksud mencipta tapak web yang bagus dan/atau melengkapkan profil penuh pada mana-mana tapak web gig, lengkap dengan penerangan tentang kerja yang anda lakukan dan imej tugasan anda yang telah selesai.

Satu lagi cabaran bagi pekerja dalam ekonomi gig ialah mendapatkan segelintir pekerjaan yang pertama ditempah dan disiapkan. Selalunya, mendapatkan beberapa pekerjaan pertama adalah yang paling sukar. Untuk menyelesaikan masalah ini, adalah lebih baik untuk berfikir seperti perniagaan kecil dan harga diri anda dengan sewajarnya. Lakukan apa yang diperlukan untuk menyelesaikan gig pertama, manfaatkan penarafan dan ulasan anda yang meningkat dan tingkatkan kadar anda secara berterusan sambil anda membuktikan diri anda sebagai pekerja gig.
 

Hanya masa yang akan menentukan, tetapi keinginan pekerja hari ini digabungkan dengan statistik yang menunjukkan pertumbuhan tenaga kerja gig yang lebih luar biasa menyebabkan ramai di antara kita percaya ekonomi gig boleh menjadi norma kelas pekerja baharu.

Topics
News
Announcement